Receptai: marokietiškas kuskusas su vištiena
Receptai – kuskusas su vištiena marokietiškai. Maroke kuskusas toks pats populiarus kaip mums cepelinai. Tačiau kuskusas, kurį gaminame Lietuvoje, yra labai toli nuo realybės, kaip ruošiamas tikrasis patiekalas. Taip, kuskusą galima užpilti verdančiu vandeniu ir jam išbrinkus naudoti su kitais ingredientais, tačiau skonis bus visiškai kitas.
Tradiciškai, Maroke kuskusas gaminamas penktadieniais. Daugumoje restoranų, ypač turistinių, kuskusą galite užsisakyti kasdien. Tačiau jis bus iš anksto paruoštas ir tikrai ne toks geras, kaip penktadieninis. Maksimali kuskuso nauda yra, tik jei kruopos yra verdamos garuose. Tad lietuviškas variantas su verdančio vandens užpylimu and kuskuso kruopų – ne pats maistingiausias.
Esu ir pati bandžiusi pasigaminti marokietišką kuskusą, tačiau receptas buvo mano ir draugo marokiečio improvizacija. Jei norite sužinoti, kur skaniausiai gaminamas kuskusas Marakeše, kviečiu peržiūrėti mano straipsnį Marakešo gidas: mano mėgstamiausi restoranai Medinoje.
Kadangi mano kuskuso bandymai neturi konkretaus recepto, apsidžiaugiau suradusi Maroke gyvenančios lietuvės Aidos tinklaraštį Šiaurės Afrikos Virtuvė. Jūsų dėmesiui pateikiu jos išbandytą kuskuso receptą.
Receptai: Kuskusas su vištiena ir karamelizuotais svogūnai
Pirmą kartą šį patiekalą paragavau Maroke, pas savo uošvienę. Labai patiko. Grįžus namo, labai norėjosi ir vėl jo pasmaguriauti. Puoliau ieškoti internete ir atradau! Vienoje mėgstamiausių svetainių Cookingwithalia.com radau ir naudoju būtent šį receptą. Nei pridėsi, nei atimsi, tiesiog tobula.
Reikės (4 asmenims):
Karamelizuotiems svogūnams Tfaya:
- 1kg svogūnų
- 1/4 stiklinės razinų, valandą išmirkytų vandenyje
- 2 valg. š. sviesto
- 2 valg. š. cukraus
- 60 ml vandens
- Prieskoniai: 1 arb. š. druskos, 1/4 arb. š. juodųjų pipirų, 1 arb. š. imbiero miltelių, 1 arb. š. ciberžolės miltelių, 1/2 valg. š. cinamono
Vištienai:
- 1,5 kg vištų šlaunų
- 1 mažas svogūnas (smulkiai pjaustytas)
- mažas ryšulėlis petražolių ir kalendros
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
Prieskoniai: 1/2 arb. š. druskos, 1/4 arb. š. juodųjų pipirų, 1 arb. š. imbiero miltelių,1/4 arb. š. ciberžolės miltelių, žiupsnis safrano (jei neturite, nieko tokio) ir 1 cinamono lazdelė.
- 220ml vandens
- 200g avinžirnių (mirkytų per naktį) arba skardinė vakuotų.
Kuskusui: 280g kuskuso kruopų 2 arb. š. augalinio aliejaus 1/2 arb. š. druskos 200 ml vandens
Pradėsime nuo svogūnų karamelizuotų (tfaya) gaminimo, nes jie virs gana ilgai. Pirmiausia, užmerkiame razinas karštame vandenyje. Naudosime jas vėliau. Paruošiame svogūnus, perpjauname per pusę ir supjaustome plonomis riekutėmis. Dedame tiesiai į puodą, kuriame virsime. Sudėkime 2 valg. š. sviesto, visus reikiamus prieskonius svogūnams, supilame vandenį. Viską išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir virkite ant silpnos vidutinės ugnies apie 45 min. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti.
Po 45 min sudėkite nusausintas razinas ir cukrų. Gerai išmaišykite ir virkite su pusiau uždengtu dangčiu ant silpnos vidutinės ugnies apie 20 min, kol svogūnai susikaramelizuos. Tuo metu vis pamaišykite. Kaip suprasti, ar svogūnai paruošti? Svogūnai ir razinos įgaus rudą spalvą ir mirks tirštame padaže.
Ruošiame vištieną ir kuskusą
Kuskusas ruošiamas specialiame puode, vadinamame Couscousiere, kurį sudaro dvi dalys, bet jei jūs tokio neturite, nebėda. Paruoškite jį taip, kaip parašyta ant jūsų turimo kuskuso pakuotės, o vištieną virkite paprastame puode, pagal instrukcijas, kurias išvardysiu. Pirmiausia, sudedame į puodą porą šaukštų alyvuogių aliejaus, vištieną, susmulkintą svogūną, ryšulėlį šviežių petražolių, kalendrą bei prieskonius, skirtus vištienai. Jei naudojate per naktį mirkytus avinžirnius, sudėkite ir juos. Jei naudojate konservuotus, palikite pabaigai. Viską išmaišykite. Pakepinkite viską apie 5 min.
Tuo metu ruošiame kuskusą (primenu, tik jei gaminate su specialiu puodu couscousiere, o jei ne, ruoškite kuskusą kaip nurodyta ant pakelio). Taigi, sudėkime 280 gr kuskuso į didelį dubenį. Įdėkite pusę arb. š. druskos ir 2 arb. š. augalinio aliejaus. Gerai išmaišykite rankomis trindami tarp pirštų. Supilkite pusę vandens, skirto kuskusui, ir vėl išmaišykite. Leiskite pastovėti kelias minutes ir sudėkite į skylėtą, viršutinę, kuskuso puodo dalį. Po 5 min į vištieną supilkite stiklinę vandens.
Palaukite, kol užvirs, ir tada uždėkite viršutinę puodo dalį su kuskusu, uždenkite dangčiu ir leiskite garintis apie 15 min, kol per kuskusą ims skverbtis garai.Patikrinkite – garai puikiai kyla per kuskusą, vadinasi laikas veikti toliau. Nuimkite kuskusą nuo vištienos, suberkite atgal į dubenį, kuriame jį maišėte. Supilkite kitą pusę vandens. Vėl gerai išmaišykite. Geriau darykite tai su mediniu šaukštu, nes labai karšta, nors šiaurės afrikietės maišo rankomis, ech, ta patirtis (aš irgi maišiau su rankomis, karšta, bet išgyventi galima, – Rasos pastaba). Leiskite pastovėti. Taip pat patikrinkite vištieną, jei matote, kad vandens labai mažai, papildykite. Sudėkite kuskusą atgal į sietą, grąžinkite virš vištienos ir uždenkite.
Po maždaug 10 min garai vėl turėtų veržtis per kuskusą. Jis paruoštas. Supilkite kuskusą atgal į dubenį, įdėkite šaukštelį sviesto (arba smen, specialaus marokietiško sūraus sviesto, jei turite) ir vėl išmaišykite. Kuskusas paruoštas patiekti. Pažiūrėkite, ar vištiena išvirusi. Jei beveik gerai, tada sudėkite konservuotus avinžirnius, jei juos naudojate, ir pavirkite dar 5 min.
TAIGI, FINALAS, SERVIRUOJAME MAROKIETIŠKĄ KUSKUSĄĮ lėkštę pirmiausia dedame kuskuso kruopas, išsikirtome į ratą, viduryje paliekame tuščios vietos. Aplaistome sultiniu nuo vištienos. Į vidurį dedame vištieną, aplinkui apipilame avinžirnius. Ant vištienos dedame karamelizuotus svogūnus. Papuošiame virtu kiaušiniu. Taip pat galite dar papuošti skrudintais migdolais.
Skanaus!